KECUAIAN KAKITANGAN JLKN & PLKN?

BERITA SEDIH YANG DIHADAPI KELUARGA KAMI :
BERLAKU PADA ANAK SAUDARA SAYA(Tuan BLOG ni)


(Pada 18/1/09 diberita jam 8 tv3 disiarkan temuramah dengan abg saya hj mohd Hussin m.yunus),saya kesal dengan kecuaian dan kurang cakna pihak jurulatih dan pihak pengurusan plkn tentang kebajikan pelatih,jadi kes baru nak ambik peduli dan tindakan serius.


Sekarang masih koma di icu Kota Bharu,doakan moga cepat sembuh ye…

JLKN rawat segera pelatih sakit, cedera
Oleh Wan Faizal Ismayatim
wfaizal@bharian.com.my

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Nasional/20090118033835/Article/

Ahmad Al-Hashyiemi dipindah ke kem lain

KOTA BHARU: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) sudah mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan seorang pelatihnya diberikan rawatan segera selepas terjatuh ke dalam longkang ketika operasi pemindahan akibat banjir di Kem PLKN Tegas Mesra, Selama, Perak, pada 1 Januari lalu.

Ketua Pengarah JLKN, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil, berkata pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) itu, Ahmad Al-Hashyiemi Md Hussin, yang berasal dari Kelantan kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), di sini, selepas didapati dijangkiti kuman.

“Pelatih terbabit sudah ditukarkan ke Kem Cancun Park, Pasir Mas dan saya sudah mengarahkan komandan serta kakitangan kem supaya sentiasa bersama pelatih terbabit dan mengemu-kakan laporan status kesihatannya dari semasa ke semasa.

“Malah, saya juga sudah berhubung dengan bapa pelatih terbabit untuk mendapatkan maklum balas berkenaan kejadian itu,” katanya menerusi kenyataan di sini, semalam.

Sebelum ini, akhbar melaporkan, bapa pelatih berkenaan, Md Hussin Yunus, mendakwa anaknya terjatuh ke dalam longkang di kem itu ketika memindahkan barang ke tempat selamat sehingga menyebabkan anaknya terpaksa menjalani pemeriksaan kesihatan.

Beliau dilaporkan berkata, ketika kejadian, longkang itu tidak dapat dilihat kerana digenangi banjir setinggi paras lutut. Malah, beliau kesal kerana tidak dimaklumkan mengenai kejadian itu lebih awal dan mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap JLKN.

Abdul Hadi berkata, kejadian berlaku jam 5 petang pada 1 Januari lalu ketika hujan lebat yang menyebabkan sebahagian kawasan Kem PLKN Tegas Mesra dimasuki air dan semua pelatih yang berada di kawasan rendah dipindahkan ke dewan.

“Ketika dalam perjalanan ke tempat penginapan, Ahmad Al-Hashyiemi terjatuh ke dalam longkang yang dipenuhi air dan dia dibawa untuk pemeriksaan di pusat perubatan kem dan mendapati keadaannya normal.

“Bagaimanapun, dia didapati mengalami kesakitan di bahu dan dinasihatkan berehat di bilik rawatan sebelum perkara itu dimaklumkan pelatih berkenaan kepada ibu bapanya.

“Oleh kerana mengalami tekanan perasaan, beliau dibawa ke Hospital Selama pada 2 Januari untuk pemeriksaan lanjut, keadaannya didapati stabil dan dibenarkan pulang ke kem untuk berehat selama sehari,” katanya.

Abdul Hadi berkata, ibu bapa pelatih terbabit yang tiba di kem itu pada 3 Januari memohon membawa anak mereka pulang ke Kelantan dan kelulusan juga diberi bagi membolehkannya ditukar ke Kem Cancun Park.

“Ahmad Al-Hashyiemi melapor diri kem Cancun Park pada 11 Januari tetapi menjalani pemeriksaan pada keesokan harinya kerana didapati menggigil sebelum dirujuk ke Hospital Pasir Mas dan ditahan tiga hari untuk pemeriksaan.

“Bagaimanapun, pelatih terbabit kemudian dirujuk ke HRPZ II dan pemeriksaan mendapati dia menghidapi jangkitan kuman, keadaannya kini dilaporkan semakin pulih,” katanya.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *