Rekod hafazan al -quran terpantas

3 Adik Beradik Menghafal Al Quran Lengkap 30 Juzuk pada Umur 5 Tahun dan 4 tahun dan direkodkan sebagai Hafiz Termuda Dunia. Masya Allah.

Anak pertama, lelaki bernama Tabarak Kamil El Leboody, mula menghafal pada usia 3 tahun , berjaya melengkapkan hafalan 30 juz ketika usianya 4 tahun 6 bulan.
Tabarak diiktiraf sebagai hafiz termuda i di Masjid Syu’aibi, Jeddah, Saudi Arabia, oleh Syeikh Dr. Abdullah Ali Bashfar, Ketua Umum Lembaga Kebangsaan untuk Tahfizhul Qur’anil Karim.

Anak kedua, lelaki, Yazid Tamammudin El Leboody, juga berjaya melengkapkan hafalan 30 juz ketika usianya 4 tahun 6 bulan dan berjaya memecahkan rekod dunia dengan pencapaian terbaik 95% .
Yazid Tamammudin El Leboody menyatakan bahawa beliau tidak pernah menonton rancangan kartun.

Anak ketiga Zeenah El Leboody, anak perempuan juga berjaya melengkapkan hafalan 30 juz ketika usianya 5 tahun.

Mereka adalah 3 adik beradik dari pasangan suami isteri Dr. Kamil El Laboody dan Dr. Rasya Abdul Mun’in El-Gayyar ,berasal dari Mesir dan ketiga -tiga adik beradik ini menyelesaikan proses hafalan dirumah mereka sendiri.
Dr. Kamil El Laboody dan isterinya adalah seorang pensyarah , yang ketika itu mengajar di Batterjee Medical College, Jeddah, Saudi Arabia.

Pada 29 Ramadhan 1437H, Dr. Kamil El Laboody berkongsikan program khas yang digunakannya sehingga anak -anaknya berjaya menyelesaikan hafalan 30 Juz sebelum umur 5 tahun iaitu :

 1. Ketika anak baru lahir dan umurnya 1 hari, perdengarkan Al Quran pada bayi setiap hari sebanyak 1 juz dan ulang sebanyak 5 kali.
 2. Kemudian jika hari kedua, perdengarkan Al Quran juga dengan juz yang sama dan ulang sebanyak 5 kali.
 3. Langkah ini berulang-ulang setiap hari selama 30 hari. Maka bayi telah mendengar 1 juz yang sama sebanyak 150kali dalam tempoh 1 bulan.
 4. Setelah masuk bulan ke 2,barulah masuk juzuk ke 2. Ulangi langkah yang sama setiap hari, sebanyak 5 kali dan berjalan untuk tempoh sebulan (30hari).
 5. Setelah masuk bulan ke 3, barulah masuk juzuk ke 3. Ulangi langkah yang sama setiap hari, sebanyak 5 kali sehari dan berjalan untuk tempoh sebulan (30hari).
 6. Maka, tempoh yang diperlukan untuk menamatkan mendengar bacaan Al Quran sebanyak 30 juz ,diulang 150 kali adalah 30 bulan atau 2 tahun 6 bulan .

Secara ringkasnya begini :
Usia anak sehari -30hari :
Juzuk : 1
Jumlah ulangan/hari : 5
Tempoh :30 hari
Begitu juga seterusnya sehingga 30 juzuk.

 1. Pilihlah bacaan dari para qari yang terkenal bacaannya fasih, seperti qari Syeikh Mahmud Khalil Al Hushari, Syeikh Shiddiq Al Minsyawi, atau para qari dari Saudi Arabia, seperti Syeikh Ali Al Hudzaifi atau Syeikh Muhammad Ayyub.
 2. Selepas anak sudah tamat mendengarkan bacaan Al Quran 30 juz tadi pada umur 2 tahun 6 bulan ,maka mulakan ajarkan hafalan iaitu sehari separuh muka surat atau satu muka surat. Langkah hafalan ini diulang setiap hari sebanyak 5 kali.
 3. Dengan kaedah seperti ini, tempoh yang diperlukan untuk anak menghafal Al Quran 30 juz adalah 1 tahun 6 bulan iaitu ketika usia anak 4 tahun jika istiqamah dan konsisten menghafal setiap hari.
 4. Menurut Dr. Kamil El Laboody , mereka menyediakan 3 jenis hadiah untuk anak-anak mereka . Jenis hadiah itu meliputi jenis hadiah biasa, hadiah lebih menarik dan hadiah yang sangat menarik. Hadiah itu diletak di tempat yang tinggi dan dipamerkan pada anak-anak.
 5. Berdoa kepada Allah Taala agar dimudahkan dalam membimbing anak kita dalam proses menghafal Al Quran 30 juzuk.

Ditulis oleh : Syuhada bt Mohd Tajudin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *